Timmin uusimmasta blogikirjoituksesta vastaan minä, eli kaikille tuttavallisemmin PT Anni. Personal Trainerin hommiin päädyin, kun huomasin että elämäntapaliikkujana harrastus vei kaiken aikani ja mielenkiintoni, imi mukanaan niin sanotusti. Tavoitteenani on saada ihmisiä liikkeelle ja kiinnostumaan omasta hyvinvoinnistaan. Timmille näihin hommiin löysin tieni facebookin kautta, mutta se on kait vaan tätä nykypäivää ☺ Timmillä työskentely on ollut tähän asti mukavaa, kiitos rennon ilmapiirin ja mahtavien asiakkaiden !!
Tämän kertaisessa blogikirjoituksessa käsittelemme kuntoilun aloittamisen ajankohtaa ja siihen liittyvää ikuista kysymystä; milloin onkaan hyvä aika aloittaa kuntoilu? Teeman ympärillä pyörivät lööpit ja kirjoitukset ovat lehdistössä voimakkaasti esillä vuodesta toiseen ja julistavat, että vähintäänkin tammikuussa ja syksyn tullen on hyvä aloittaa kuntoilu. Lehtikirjoituksissa on kuitenkin usein hyvin lyhyt katsantoinen näkökulma kesällä tai joulun aikana syötyjen kilojen tiputtamiseen. Niinpä. Aihe on varmasti meille kaikille tuttu tavalla tai toisella. Nytkin voi olla, että joku teistä tämän kirjoituksen lukijoista miettii itse tai tuntee jonkun joka pohtii kuntoilun aloittamisen ajankohtaa. Kuulostavatko ”Pitäisi…” ja ”Huomenna….” tutuilta? Teille kaikille sanon, että pohdinnot sikseen ja liikkumaan. Oikea aika on juuri NYT!
Miksi oikea aika aloittaa kuntoilu on juuri nyt? Tosi asia on se, että ihminen on luotu liikkumaan ja voidakseen hyvin keho tarvitsee liikettä. Järkevällä tavalla toteutetun liikunnan terveyttä edistävät vaikutukset ovat moneen kertaan tutkimuksissa todettua faktaa. Kuntoilun aloittamisen motivaattorit ovat varmasti monen kirjavat. Toinen lähtee salille saadakseen hyvän vartalon, toinen aloittaa liikunnan säilyttääkseen toimintakykynsä, kolmas stressiä purkaakseen ja neljäs tavoitellessaan hyvää oloa. Olipa motivaattorisi mikä tahansa, niin mielestäni jokaisen liikkujan ja varsinkin liikkumattoman tulisi ajatella liikkumistaan/liikkumattomuuttaan myös terveytensä kannalta.
Liikunnan terveyttä edistävät vaikutukset ulottuvat käytännössä katsoen koko kehoomme. Sillä on suotuisia vaikutuksia muun muassa sydän- ja verenkiertoelimistön toimintaan (mm. säännöllisellä kestävyysharjoittelulla verenpainetta alentava vaikutus), hengityselimistöön sekä rasva- ja hiilihydraattiaineenvaihduntaan. Liikunta on ehdoton luuston vahvistaja sekä nivelten hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitäjä. Monet suomalaisten joukossa tyypilliset kansantaudit liittyen esimerkiksi sydän- ja verenkiertoelimistöön, sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin ja tukielinsairauksiin (mm. selkä) olisivat ehkäistävissä ajoissa aloitetun liikunnan avulla. Lisäksi liikunta on oleellinen osa näiden tautien hoidossa ja oireiden lievittäjinä. Huomioitavaa on, että liikunnan terveyttä edistävät vaikutukset eivät varastoidu kehoomme, vaan säännöllinen liikunta saa terveysvaikutukset aikaan.
Terveyttä edistävien vaikutusten lisäksi liikunnan tuomina etuina on luonnollisestikin myös ulkoiseen olemukseen liittyvät tekijät. Puhumattakaan siitä, mitä liikunta tekee meidän mielellemme! Se auttaa meitä stressin purkamisessa ja mielen päällä olevien asioiden selvittämisessä. Sopivan tehokkaan liikunnan jälkeen kehomme hyrrää tyytyväisenä liikunnan tuomien mielihyvä hormoneiden seurauksena, mieli tuntuu kirkkaammalta ja olo on muutenkin kaikin puolin hyvä ja pirteä. Huomaat jaksavasi arjen touhutkin paljon paremmin sopivan liikunnan jälkeen.
Mikä sitten estää sinua liikkumasta juuri nyt? Miksi mietit, että ”Pitäisi…” ja ”Huomenna..”? Pieni rehellinen tutkimusmatka oman mielen sopukoille on tässä vaiheessa paikallaan. Onko minun liikkumistani estävät syyt oikeita, todellisia syitä vai vaan tekosyitä. Kenenkään ajankäyttöä ja elämäntilannetta vähättelemättä voin kuitenkin kokemuksesta sanoa, että monet todellisiltakin tuntuvat syyt ovat loppupeleissä vain tekosyitä. Jos motivaatiota ja halua itsestään huolehtimiseen löytyy, niin muut tekijät ovat siinä vaiheessa vain järjestelykysymyksiä.
Oleellista on tehdä aloittamisesta itselleen helppoa. Valitse omaan elämäntilanteeseesi sopiva laji, lisää liikuntakertoja arkeesi pikkuhiljaa, aseta itsellesi pieniä tavoitteita liikunnallesi ja tarvittaessa hommaa apua liikunnallisella elämäntiellä alkuun pääsemiseksi. Kohta huomaat liikunnan kuuluvan osaksi elämääsi eikä sinun enää tarvitse miettiä milloin aloittaa kuntoilu, tai milloin olisi juuri se minun hetkeni.
Pallo on nyt sinulla!
– PT Anni
Vastaa